Hem / Säkerhetsdörrar / Branddörrar

En branddörr är en brandklassad inner- eller ytterdörr med egenskaper som gör att den står emot brand och skadlig rök. En certifierad branddörr är oerhört viktig för att förhindra att brand sprider sig mellan olika delar i en fastighet, och kan bidra till att rädda liv och minska skador på egendom.

Dörrfabriken tillverkar och monterar brandklassade dörrar i olika utföranden och med olika brandklassning utifrån svensk standard. Till branddörrarna erbjuder vi tillbehör som dörrstängare, larm, behör och lås. Vi kan också tillverka dörren i önskad kulör eller med laminat i träutförande.

Branddörrar – en viktig del av byggnadens skalskydd

I miljöer där många människor vistas och där en brand kan få allvarliga konsekvenser är en branddörr ovärderlig för att förebygga skador. Det är därför viktigt att certifierade branddörrar är en del av byggnadens skalskydd. Till skalskyddet räknas flera av de faktorer som omfattar hela lokalens skydd.

Väggar, tak och golv utgör tillsammans med brandklassade dörrar en brandcell. En välfungerade branddörr som en del av en brandcell förhindrar att en brand sprider sig mellan olika delar i en byggnad.

I vår FAQ har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi får om branddörrar.

Välj brandklassade dörrar från Dörrfabriken

I vårt eget snickeri tillverkar vi dörrar i premiumkvalitet. Med Dörrfabriken kan du lita på att du får en säker och korrekt certifierad branddörr. Vi är en trygg leverantör:

  • Alla Dörrfabrikens dörrar är certifierade enligt både europeisk och svensk standard.
  • I vår verkstad säkerställer vi att du alltid får dörrar i mycket hög kvalitet.
  • Dörrfabriken ser till att du får rätt utseende på dörren. För våra branddörrar erbjuder vi olika kulörer och tillval som laminat i träutförande, så att du får en estetiskt tilltalande dörr som passar i trapphuset eller till villan.
  • När det är dags att installera din nya dörr skickar vi våra egna montörer och gör alltid en noggrann slutkontroll innan vi lämnar. Självklart städar vi efter oss.

Här hittar du vår prislista.

Klass EI30 på en branddörr – vad betyder det?

Branddörrar kommer med klassningar utifrån svensk standard. En av de vanligaste klassningarna är EI30 som i korthet innebär att dörren kan garantera minst 30 minuters motstånd mot brand. Dörrfabrikens dörrar är alltid testade och certifierade i Sverige.

Här kan du läsa mer om vad brandklassning innebär.

Ytskikt

Dörrfabrikens branddörrar och karmar levereras aluzinkade eller lackerade i våra standardkulörer. Som tillval kan branddörrarna, både som ytterdörr och innerdörr, utformas i valfri kulör eller kläs med laminat i träutförande.

Röd
Blå
Vit
Grön
Grå
Klargrön

Dörrstängare

Branddörrar som utrustas med dörrstängare ökar säkerheten ytterligare. För dörrar som behöver vara uppställda finns väggmagneter som släpper och låter dörren stängas automatiskt om brandlarmet går. Dörrstängarna finns med normal arm, glidarm eller infällt. 

När får en branddörr stå öppen? Se svaret i vår FAQ. 

 

Dörrstängare TS 74 normalt armsystem
Dörrstängare Contur TS 931
Dörrstängare 627946203
Dörrstängare D4002

Elslutbleck/motorlås

Elsutbleck eller motorlås används för branddörrar där människor passerar ofta. Låsen styr öppning av branddörren via passersystem, kodlås eller tid.

Motorlås Connect 810
Motorlås Modul 8087S
Elslutbleck 575
Elslutbleck 575

Nöd- och panikbeslag

Nödbeslag är till för att branddörren ska kunna öppnas enkelt i paniksituationer, och gör att branddörren alltid kan öppnas manuellt inifrån vid brand eller andra akuta situationer. Nödbeslag, eller panikreglar, är idealiska att installera i utrymmen med extra höga krav på säkerhet.

Panikbeslag 1130 EVO utan låshus
Nödbeslag 179 A
Nödbeslag 179 A för lås
Panikbeslag 1125 EVO

Inferno larm

Inferno ljudlarm är ett högeffektivt larm som funnits på marknaden i över 10 år. Nu finns larmet i en specialanpassad integrerad lösning för Dörrfabrikens branddörrar. Vid en larmsituation utlöses ett mycket obehagligt ljud med fyrvågssystem som garanterat håller obehöriga borta. Via Inferno App System får du direkt meddelande till din mobil vid misstanke om inbrottsförsök.

Brandklass EI30

Våra branddörrar har en konstruktion där viktiga egenskaper som stabilitet, hållbarhet och gastäthet sätts i främsta rummet. Brandklass EI30 garanterar motstånd mot brand och brandgastätshetsklass Sa och Sm gör att branddörren står emot både kalla och varma brandgaser.

Läs mer om brandklasser i vår dörrguide.

 

Dörrblad

Branddörrens dörrblad är tillverkat av kallvalsad stålplåt. Längsgående stålstag pressvetsas i dörrbladet och håller samman dörrplåtarna. Detta ger branddörren mycket god stabilitet. Dörrbladen fylls med mineralull som har goda värmeisolerande egenskaper. Välisolerade branddörrar ger, som bonus, även bra ljudisolering.

Gångjärn

Gångjärnen är justerbara för att ge jämn belastning mot dörrkarmen och reducera risken för att dörren ska hänga sig. Gångjärnen kan enkelt justeras med en insexnyckel. 

Karmar

Dörrfabrikens branddörrar levereras med karmtyp A, B eller C. Vid högre krav på ljudreduktion kan vi förse dörrkarmarna med extra tätningslister.

Tillbehör

Branddörrarna har förstärkning för dörrstängare som standard. De är också försedda med godkända lås. Tillval som Dörrfabriken erbjuder är ytterligare förstärkning för dörrstängare, alternativa lås och reglar, olika elfunktioner, mekaniska säkerhetsdetaljer och glasöppningar.

Tillbehör till branddörr

Faktablad

Dörrfabrikens branddörrar är testade och certifierade i Sverige. Standarden är europeisk standard SS-EN 1627 och den äldre svenska standarden SS 817345. Testen görs för att säkerställa dörrens förmåga att stå emot olika typer av angreppsförsök.

Säkerhetsdörrarna klarar kraven upp till klass RC 3 enligt EN 1627. Vårt sortiment innehåller även dörrar i klass 3 enligt svensk standard. Vi erbjuder även specialdörrar för andra typer av krav.

Brandytterdörr BY

Brandytterdörr BYR

Skötselanvisning säkerhetsdörrar

Monteringsanvisning säkerhetsdörr

Montering

För att våra branddörrar ska fungera som ett effektivt skydd mot brand och rök är det viktigt att de utgör en del av ett likvärdigt skalskydd. Tillsammans med branddörren utgör väggar, tak och golv brandcellsgränsen.

Våra montörer arbetar efter tydligt formulerade protokoll. Efter monteringen gör montörerna en funktionskontroll. Allt dokumenteras och en kopia lämnas över till beställaren.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå