Hem / FAQ / Vad finns det för regler kring en branddörr i källaren?

Vad finns det för regler kring en branddörr i källaren?

I byggnader och anläggningar med källare ska ingången till de källarutrymmen som finns vara försedda med branddörr. Det är främst fastighetsägaren och byggherren som är ansvarig för att branddörrarna är godkända och certifierade, och att de dörrstängare som finns fungerar. Det är bra om branddörrar i källaren hålls låsta och det är också bra om skyltar finns som uppmanar till att hålla dörren stängd.

Reglerna kring branddörr i källaren är samma som för alla branddörrar – de behöver vara CE-märkta och typgodkända. En vanlig branddörr att använda till källare är sådana med klassning på 60 minuter. Dörrstängaren får inte hakas av. De flesta bränder som startar i källare är anlagda, och i källarutrymmen förvaras ofta mycket saker som gör att branden lättare sprider sig.

Läs mer om vilka regler som gäller för branddörrar i vår FAQ.

Blockera aldrig och ställ inte upp branddörrar i källaren

Gångar till branddörrar får inte blockeras med föremål eller möbler. Även om branddörren fortfarande fyller sitt syfte och förhindrar att branden sprids, kan blockerade gångar hindra personer från att ta sig ut och räddningspersonal från att ta sig in. Branddörrar får inte ställas upp med kilar eller andra saker som hindrar dörrstängaren att stänga dörren.

Se vårt utbud av branddörrar och tillbehör

Se mer teknisk information och hela vårt utbud av branddörrar, dörrstängare och andra tillbehör.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå