Hem / FAQ / Vad är en säkerhetsdörr med klass 5?

Tillbaka

En säkerhetsdörr klass 5 innebär att dörrens motståndskraft mot inbrott och inbrottsförsök, är på plats 5, av 6 möjliga, där klass 6 innebär den högsta motståndskraften mot inbrottsförsök. Säkerhetsklasserna är utformade i enlighet med EUs riktlinjer (”Resistance class / RC”) och enligt det europeiska klassningssystemet i SS-EN 1627.

Säkerhetsdörr med klass 5 kan brytas upp av en erfaren inbrottstjuv

Säkerhetsklass 5 (RC5) innebär att säkerhetsdörren till lägenheten kan brytas upp av en inkräktare med erfarenhet, samt med tillgång till exempelvis följande – både handdrivna och maskindrivna – verktyg (utöver de gällande för RC4): 

  • vinkelslip med en skiva med 125 mm diameter, 
  • borrmaskin med hårdmetallborr 
  • tigersåg

NO ACCESS säkerhetsklass 5

Inbrott kan med andra ord utföras om inbrottstjuven är erfaren, samt har tillgång till en större uppsättning verktyg. Klass 5 innebär därför den näst högsta klassen av säkerhetsdörr. Genomförda tester har visat att en säkerhetsdörr med klass 5 kan stå emot ett inbrott i ungefär 40 minuter, varav effektiv angreppstid beräknas uppgå till ca 15 minuter.

 

Här hittar du information om No Access, ett lås med säkerhetsklass 5 som vi på Dörrfabriken har lång erfarenhet av att installera.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå