Hem / FAQ / Vad är en säkerhetsdörr med klass 4?

Tillbaka

Vad är en säkerhetsdörr med klass 4?

Säkerhetsdörrar med klass 4 innebär att säkerhetsdörrens motståndskraft mot inbrott och inbrottsförsök är på plats 4 av 6 möjliga, där klass 6 innebär den högsta motståndskraften mot inbrottsförsök. Dörrarnas säkerhetsklasser är utformade i enlighet med EUs riktlinjer (”Resistance class / RC”) och motsvarar det europeiska klassningssystemet i SS-EN 1627.

Säkerhetsdörr klass 4 kan brytas upp med kraftig åverkan 

Säkerhetsklass 4 (RC4) betyder att lägenhetsdörren kan brytas upp med kraftig åverkan och ett flertal olika verktyg, (utöver de verktyg som kan förväntas enligt RC2 och RC3 ) till exempel: 

  • såg 
  • hammare
  • yxa
  • batteridriven borrmaskin

 

Motståndskraft mot många olika verktyg och tillhyggen

Inbrott kan alltså ske genom en större åverkan, än motsvarande för klass 3. En Klass 4-klassad/RC4-klassad säkerhetsdörr innebär med andra ord en relativt hög klass av säkerhetsdörr, där motståndkraften är beräknad utifrån att inkräktaren/inkräktarna har en viss erfarenhet av inbrott, och är beredda att ta längre tid på sig samt ta större risker med sitt angrepp.

Tester visar att en säkerhetsdörr med klass 4 kan stå emot ett inbrott i ungefär 30 minuter, varav effektiv angreppstid uppgår till 10 minuter.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå