Hem / FAQ / Skillnaden mellan laminerat säkerhetsglas och härdat säkerhetsglas?

Tillbaka

Härdning och laminering är två olika metoder för att göra glas starkare och säkrare.

Härdat säkerhetsglas

Härdat glas kallas ofta för säkerhetsglas och används ofta i offentliga miljöer tack vare sina säkra egenskaper. Det går inte att skära eller borra i säkerhetsglas, och att slipa eller kantbearbeta det är inte heller att rekommendera. Under härdningsprocessen hettar man upp glaset till 500 grader, för att snabbt kyla ner det. Det skapar spänningar mellan glasets yttre och inre skikt, och det är där styrkan uppstår.

En stor fördel är effekten vid splittring. Istället för att det blir stora skärvor med risk för skärskador, så splittras det i många små bitar. Det gör det enklare att samla ihop och städa undan.

Laminerat säkerhetsglas

Metoden som ligger bakom laminerat säkerhetsglas är att limma ihop två glasskivor med folie emellan. Det gör att glaset kan hålla ihop, även om det krossas eller går sönder.

Framrutan på bilen är i regel laminerat glas.

Härdat och laminerat säkerhetsglas

Man kan få fönsterglas som är både härdat och laminerat –  lamellglas som också genomgått en härdningsprocess.  Genom att härda glas på dess insida och laminera utsidan får man ett mycket säkert glas som passar bra i utsatta miljöer, både offentliga och i hemmet. Det gör glaset starkt och tåligt. Därför är det vanligt att den här typen av glas används i glastak och räcken, på ställen där den här tåliga kvaliteten verkligen kommer till sin rätt.

På Dörrfabriken har vi entrédörrar och entréportar där man kan välja modeller med glaspartier i härdat eller laminerat glas, eller både och. Kontakta oss på Dörrfabriken så berättar vi mer.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå