Hem / FAQ / Hur vet man om man har en säkerhetsdörr?

Tillbaka

En säkerhetsdörr är en dörr vars säkerhet klassificeras enligt en särskild standard. Den ska vara säkrad mot inbrottsförsök, brand, rök och oljud. Känner du till hur din dörr är konstruerad är det lätt att avgöra om det är en säkerhetsdörr eller ej. Är den det så är konstruktionen i stål, både själva dörren och karmarna. Lås och gångjärn utgör en del av dörrens maskineri. Om du vill undersöka om din dörr är en säkerhetsdörr så kan du testa att knacka på den. Känns den tunn eller ihålig? Och hör du vad grannarna pratar om i trapphuset? Då har du antagligen inte en säkerhetsdörr.

 

Välj en certifierad säkerhetsdörr

SS-EN 1627 är branschstandarden för säkerhetsdörrar. Det är inte lag på att de ska leva upp till kraven, men det är en kvalitetsstämpel. Dörrfabrikens säkerhetsdörrar lever upp till klass RC3 enligt standarden, och i vissa fall även RC4 – som även kan fås så att de håller för skjutningar och explosioner. RC3 är en vanlig klass på säkerhetsdörrar.

Om du undrar om dörren din leverantör tillhandahåller är en säkerhetsdörr som lever upp till SS-EN 1627 så kan du kontrollera det på sbsc. [LÄNK https://www.sbsc.se/]

 

Brandskydd

I Sverige är det lag på att alla nya dörrar som installeras minst ska leva upp till brandklass EI30. Det innebär att dörren ska klara att stå emot eldens lågor i minst 30 minuter. Det finns också dörrar med högre klassificering – 60, 90 eller 120 minuters brandmotstånd.

 

Skydd mot buller 

En säkerhetsdörr ska ge visst skydd mot oljud och störningar, som oväsen från trafikerade vägar. Men också skrik och ljud från trapphus, dörrar som smäller igen och hissljud.  Säkerhetsdörrar från Dörrfabriken lever upp till ett bullerskydd på minst 38 dB. En vanlig dörr har mycket sämre ljudisolering.

Vad tycker ditt försäkringsbolag om säkerhetsdörrar?

Med många försäkringsbolag blir försäkringskostnaden lägre om det finns säkerhetsdörrar. Helt enkelt för det minskar risken för inbrott och skador.

Är du osäker på om du har en säkerhetsdörr eller inte? Se vår checklista för att kontrollera din dörr!

Vill du ha vägledning eller mer information?

Tveka inte att ta kontakt med oss på Dörrfabriken!

Kontakta oss
Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå