Hem / FAQ / Får en branddörr hållas låst?

Branddörrar måste kunna öppnas enkelt i händelse av utrymning. Men från försäkringsbolagens sida ställer man krav på att alla dörrar, inklusive branddörrar, är låsta på grund av inbrottsrisken. Därför måste branddörrar ha speciella, anpassade typer av lås. Daglås, som fungerar genom att de inte går att öppna utifrån utan bara från insidan, går bra att använda på tider då människor vistas i lokalen. Men på natten ska även branddörrar vara ordentligt låsta.

Låsta utrymningsvägar ett gissel

Redan på projektstadiet av nya byggnader måste man ta ställning till var utrymningsvägarna, eller branddörrarna, ska placeras. I händelse av brand är det såklart otroligt viktigt att alla tar sig ut. Men det finns också andra tillfällen då utrymningsvägar behövs, som rån, gasläckor och terrorangrepp. Därför ska det vara enkelt att ta sig ut snabbt. Men hur går det ihop med viljan att låsa dörrar och fönster för att skydda föremål? Väldigt få vill ha en ständigt upplåst dörr på bottenvåningen. Därför brukar branddörrar förses med daglås, som går att öppna inifrån, men inte utifrån. Men den typen av lås räcker inte nattetid från försäkringsbolagens sida, där finns det krav på att dörrar och fönster är låsta ordentligt –  även branddörrar och utrymningsdörrar. Under tider som ingen vistas i lokalen är det därför tillåtet att låsa även utrymningsdörrar. Enklast är att ansluta låset till en annan funktion, som larmsystemet eller huvudbelysningen exempelvis. Då låser man och låser upp samtidigt som man bryter huvudbelysningen.

Beslag för branddörr

Du hittar tillbehör som magnetlås och beslag hos oss. Det finns två standarder för utrymningsbeslag:

  • SS-EN 179, beslag med engreppsfunktion
  • SS-EN 1125, panikutrymnings­beslag med horisontell tryckstång

Köp branddörr med lås hos Dörrfabriken

I vårt sortiment har vi elslutbleck/motorlås som fungerar som daglås på branddörrar. Dessa lås gör att man kan öppna branddörren via passersystem, kodlås eller tid.

Kontakta oss så pratar vi mer om hur vi kan hjälpa er med lås till branddörr!

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå